Экспанат месяца
Бульётка
Бульётка ў перакладзе з англійскай мовы – «to boil» азначае «кіпяціць, варыць». Гэта металічная ёмістасць на падстаўцы са спіртоўкай. Знешне падобная на самавар, па функцыянальным выкарыстанні – на тэрмас. Галоўная яе мэта – доўгі час падтрымліваць тэмпературу вадкасці стабільнай. У бульётку налівалі кіпень, які доўга заставаўся цёплым, дзякуючы падпаленай спіртоўцы пад рэзервуарам. Бульёткай было вельмі зручна карыстацца, калі чаяванне было доўгім. У такіх прыборах гатавалі не толькі гарбату, але і пунш, і глінтвейн.
Бульётка створана ў Францыі ў 1849 годзе на сусветна вядомай фірме «Шарль Крыстофль і ўсе». Рэзервуар яе выраблены з металу ў выглядзе гаршочка на нізкім круглым аснаванні. Носік выгнуты, рыфлёны, у месцы мацавання да тулава ўпрыгожаны рознаўзроўневымі пялёсткамі, льяла шырокае. Цэнтральная частка дзяржання выразана з чорнага дрэва, у цэнтры патоўшчаная, выгнутая. Вечка здымнае, круглае, у цэтнры нязначна пукатае з накладным навершшам у выглядзе паўраспушчанага бутона кветкі на фоне рэльефных вузкіх лістоў. Аснаванне круглае, двух'яруснае, з круглай адтулінай для спіртоўкі, гладкае, бліскучае, на чатырох літых ножках у выглядзе раслінных парасткаў. На аснаванні ўстаноўлена літая станіна ў выглядзе двух ажурных падставак з рэльефнымі выявамі галін, ягад і лістоты. Спіртоўка цыліндрычная ў ніжняй частцы і пукатая ў верхняй. Гарлавіна патоўшчаная, вечка пукатае, адкідное.
- 1 (current)
- 2